Pâtes Alla Marinara / Spaghetti Marinara Mussels Prawns and Squid | TROPICS FOOD

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Ingredients:
Serves: 4 

  • 2 tablespoons extra virgin olive oil
  • 1 onion, chopped
  • 2–3 garlic cloves, chopped
  • 2 tablespoons chopped fresh parsley
  • 1 cup dry white wine
  • 1 can (415g) no-salt-added chopped tomatoes
  • 1/8 teaspoon crushed dried chillies
  • 1/4 teaspoon sugar
  • 1/8 teaspoon saffron threads
  • pepper to taste
  • 8 mussels, scrubbed and beards removed
  • 2 squid, cleaned, then tentacles cut into bite-sized pieces and bodies cut into rings
  • 300g raw tiger or king prawns, peeled
  • 400g spaghettini (thin spaghetti)
  • sprigs fresh oregano or marjoram to garnish

Directions:
Preparation:25min  ›  Cook:50min  ›  Ready in:1hour15min 

  1. Heat the oil in a large saucepan, add the onion and sauté for 5–7 minutes or until softened but not browned. Add the garlic and parsley and cook for a further 1 minute.
  2. Pour in the wine and bring to the boil. Regulate the heat so that the wine boils steadily, and cook for about 15 minutes or until the wine has almost all evaporated.
  3. Stir in the tomatoes, the crushed chillies, sugar and saffron. Reduce the heat and cook gently for 15 minutes. Season to taste with pepper.
  4. Add the mussels. Cover and cook over medium heat for 5 minutes or until the mussels start to open. Add the squid and prawns, and cook for a further 3–4 minutes or until the prawns turn pink. Remove from the heat. Discard any mussels that have not opened, then cover the pan to retain the heat.
  5. Meanwhile, cook the spaghettini in boiling water for 10 minutes, or according to the packet instructions, until al dente. Drain and return to the empty pan. Add some of the tomato sauce and toss the pasta until coated. Serve the pasta with the remaining tomato sauce and seafood piled on top, garnished with small sprigs of fresh oregano or marjoram.

HEALTH HINT

Pasta and seafood make a delicious dish that is both special and nutritious: it is high in starchy carbohydrate and low in fat. Wine and tomatoes make a sauce that is far lower in fat than the usual cream-based dressings.

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PATES ALLA MARINARA

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Préparation: 20 minutes

Cuisson: 40 minutes

Pour 4 personnes

Ingrédients:

6 cuil. à soupe d’huile d’olive

4 gousses d’ail

2 boîtes de dés de tomates (environ 400 g)

6 feuilles de basilic

400 g de moules

150 g de palourdes

600 g de grosses crevettes (fraîches ou surgelées)

200 g de calamars (frais ou surgelés)

350 g de spaghetti

2 cuil. à soupe de vin blanc

1 botte de persil plat

sel, poivre

Préparation:

1- Faites chauffer la moitié de l’huile dans une sauteuse. Ajoutez la moitié de l’ail. Faites cuire environ 1 à 2 minutes. Ajoutez le contenu des boîtes de tomate, le feuilles de basilic, trois pincées de sel et le sucre. Faites cuire à feu moyen 30 minutes. La sauce doit bien épaissir. Réservez.

2- Si vous avez choisi des coquillages frais. Préparez-les en les lavant à grande eau et en les nettoyant. Egouttez-les bien.

3- Faites cuire les spaghetti dans une grande casserole d’eau bouillante salée selon les instructions du paquet. Egouttez et réservez.

4- Faites chauffer 2 cuillerées à soupe dans la sauteuse dans laquelle la sauce tomate a cuit. Ajoutez les moules et les palourdes et le vin blanc. Faites cuire le temps suffisant pour que les coquillages soient ouverts. Réservez les coquillages.

5- Ajoutez un peu d’huile dans la même sauteuse. Ajoutez les crevettes, le poisson découpé en morceaux, les calamars, la moitié de l’ail. Laissez cuire 2 à 3 minutes. Ajoutez la sauce tomate. Laissez cuire doucement jusqu’à ce que les fruits de mer soient tendres. Rectifiez l’assaisonnement. Ajoutez les pâtes et faites chauffer doucement. Mélangez et servez chaud.

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