Ragoût de Canard Accompagné de Riz Sauté et Salade de Coleslaw / Duck Stew Served with Red Fried Rice et Red Coleslaw Salad et Carrots | TROPICS FOOD

1'

INGREDIENTS:

Pour 4 à 6 personnes

 

SAUCE:

4 cuisses de canard avec les manchons, pour environ 1 kg de viande fraîche ou décongelée, débarrassée de sa peau et de sa graisse

2 c. à soupe d’huile d’olive

2 c. à soupe de beurre

1 oignon, haché

1 branche de céleri, coupée en petits dés

1 ou 2 gousses d’ail, finement haché

250 ml de vin rouge fruité (de votre choix)

800 g de tomates en conserve avec leur jus

Sel de mer pour l’assaisonnement

Parmesan râpé à la minute

 

Préparation : 60 minutes 

Durée totale : 3h30

1.Dans une cocotte ou une marmite profonde, faites revenir quelques minutes de chaque côté les morceaux/cuisses de canard dans l’huile d’olive et le beurre, jusqu’à ce qu’elles soient bien dorées. Retirez et disposez sur un plateau.

2.Ensuite, faites revenir l’oignon, le céleri, l’ail et une pincée de sel de mer pendant 10 minutes jusqu’à ce que le tout soit tendre.

3.Augmentez le feu, ajoutez le vin et laissez réduire de moitié. Ajoutez les tomates et morcelez-les avec une cuillère.

4.Remettez les cuisses dans la sauce et laissez mijoter environ une heure.

///

SALADE DE COLESLAW AU CHOU ROUGE & CAROTTES

 

Ingrédients:

3 grosses carottes râpées

1/2 chou rouge, finement haché ou grossièrement râpé

3 oignons de printemps émincés

3 cuillères à soupe de mayonnaise

1 cuillère à soupe de moutarde à l’ancienne

Une bonne pincée de sel et de poivre.

Préparation:

1.Mettre tous les légumes dans un grand saladier. Ajouter la moutarde à l’ancienne, le poivre moulu et la mayonnaise et, mélanger tous les ingrédients à l’aide d’une grosse cuillère jusqu’à ce que les carottes et le chou soient bien recouverts du mélange. .

2.Transférer dans un grand plat pour servir, recouvrir d’un film plastique alimentaire et mettre au réfrigérateur jusqu’au moment de servir. Le coleslaw se garde 2 à 3 jours au réfrigérateur
::::::::::::::::::::::::::::::::::::

DUCK STEW RECIPE

SERVES: 6 persons

 

INGREDIENTS:
500ml red wine
A few sprigs parsley
1 bay leaf
3 sprigs thyme
1 clove
1 medium onion, sliced
1 stick celery, cut into 1/2 cm slices
1 clove garlic, crushed
6 duck legs/meat, skin trimmed of excess fat
2 tablespoons oil + 1 tablespoon butter
1 slice rindless bacon, cut into small pieces
1 tablespoon tomato paste
1 tablespoon flour
2 tablespoons brandy
1 cup strong chicken stock
salt and freshly ground black pepper
2 tablespoons chopped parsley

PREPARATION:

1.Place the wine, parsley, bay leaf, thyme, clove, onion, celery and garlic in a large bowl. Add the duck legs and shake the bowl so the duck is well covered.

2.Cover the bowl with plastic wrap and refrigerate for at least 6 hours or overnight if possible.

3.Remove the duck legs from the liquid and pat dry with paper towels. Reserve the liquid.

4.Preheat the oven to 150°C. Heat the oil in a wide pan then add the duck legs, skin side down, and fry for around 3 minutes to brown and melt some of the fat.

5.Meanwhile, heat the butter in an ovenproof casserole dish. Add the bacon and stir for 2 minutes. Add the drained herbs and vegetables from the wine and stir for 2 minutes. Mix in the tomato paste and flour, stir well for 2 minutes then add the brandy and bring to the boil. Pour in the wine marinade, stir well and return to the boil. Simmer for 3 minutes.

6.Add the stock and bring to the boil then add the duck legs, skin side up, and season with salt and pepper. Cover with tinfoil and a lid and cook in the oven for around 1 @ 1/2 hours until the duck is well cooked (turn the duck over once during the cooking).

7. Transfer the duck legs to a deep dish and keep warm.

8.Strain the sauce into a smaller pan, discarding the herbs and vegetables. Bring the sauce to the boil and reduce by half. Stir in the chopped parsley. Pour the sauce over the duck and serve on its own or with red sautéed rice and a red coleslaw salad and carrots or mashed potato.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s