Pavé de Saumon et Légumes au Grill / Grilled Wild Salmon with Vegetables | TROPICS FOOD

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Ingrédients:

  • 4 pavés de saumon, avec leur peau
  • 24 asperges vertes (en bocal)
  • 8 radis ronds
  • 1 citron
  • 2 poignées de mâche ou de jeunes pousses d’épinards
  • du basilic haché
  • du thym
  • sel, poivre

Préparation:

1. Lavez vos pavés de saumon, saupoudrez-les du basilic haché ainsi que du thym. Salez et poivrez à votre convenance.
2. Placez-les sur la grill du barbecue et faites-les cuire sur leur peau une dizaine de minutes, en surveillant le feu et vos pavés.
3. Vous savez que vos pavés sont cuits lorsque leur chair blanchit légèrement.
4. Pendant ce temps, préparez vos légumes frais.
5. Lavez vos radis et votre citron et rincez vos asperges.
6. Coupez très finement vos radis et disposez en cercle l’équivalent de 2 radis dans chacune de vos 4 assiettes.
7. Ajoutez au-dessus de ce cercle 6 asperges (toujours par assiette), en veillant à ne pas casser leur tête.
8. Coupez 4 fines tranches de citron et tenez à votre disposition la mâche ou les jeunes d’épinards.
9. Une fois vos pavés de saumon cuits, retirez leur peau très délicatement. Attention, avec la cuisson leur chair est devenue friable.
10. Disposez les pavés dans les 4 assiettes, au dessus des radis et des asperges.
11. Parsemez d’un peu de mâche ou de jeunes pousses d’épinards et couronnez le tout d’une tranche de citron.
12. Servez immédiatement.
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GRILLED WILD SALMON WITH VEGETABLES

 

Ingredients:

8 fingerling potatoes (about 8 ounces)
4 small red onions, cut into 1-inch slices (about 1 pound)
4 Vidalia spring onions, quartered (about 8 ounces)
4 cipollini onions (about 4 ounces)
2 cups sliced fennel (about 7 ounces)
1 tablespoon extra virgin olive oil
Cooking spray
1/2 teaspoon salt, divided
1/2 teaspoon freshly ground black pepper, divided
1 tablespoon chopped fennel fronds
1 tablespoon chopped fresh parsley
4 (6-ounce) salmon fillets
2 cups pea tendrils or baby spinach
1/4 cup preserves lemon vinaigrette

Preparation:

1. Prepare grill.

2. Place potatoes in a large pan of boiling water; cook 8 minutes or until tender. Add onions and sliced fennel; cook 3 minutes or until onions are tender. Drain and plunge into ice water; drain.

3. Toss vegetables with oil. Place vegetables on grill rack coated with cooking spray; grill 4 minutes on each side or until tender and lightly browned. Sprinkle with 1/4 teaspoon salt, 1/4 teaspoon pepper, fennel fronds, and parsley.

4. Sprinkle salmon with the remaining 1/4 teaspoon salt and remaining 1/4 teaspoon pepper. Place salmon on grill rack coated with cooking spray, and grill 5 minutes on each side or until fish flakes easily when tested with a fork or until desired degree of doneness. Place 1 salmon fillet onto each of 4 plates. Toss pea tendrils with Preserved Lemon Vinaigrette. Place about 1/2 cup pea tendril mixture over salmon. Add 1 1/2 cups grilled vegetables to each serving, and serve immediately.

 

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